Hrou k udržitelnému chování

Jan Smrčka v České republice vede Největší vzdělávací program na světě Ekoškola, který motivuje děti a učitele k udržitelnějšímu způsobu života a pomáhá jim vytvářet lepší svět. O tom, co české děti v téhle oblasti nejvíc zajímá a jak se o životním prostředí učí, jsme si s ním povídali v tomto rozhovoru.

Změnil se za posledních pět let přístup škol a pedagogů k EVVO? 

Z našich zkušeností ano, změnil. Důvodem byla hlavně Pandemie covidu-19. Ta zásadně změnila, jak se učíme a vyučujeme. Učitelé a studenti se přizpůsobili novým podmínkám. Online učení, webináře, a videokurzy se staly novou normou. Tento trend se projevuje následně v menší angažovanosti a rozvoji akčních kompetencí u dětí. Ale nebuďme smutní! 
I když je to výzva, je to také příležitost pro inovace a nové směry ve vzdělávání!

Kolik českých škol se do Vašich projektů zapojuje?

V rámci celého vzdělávacího centra TEREZA to bude něco přes 700 škol. V samotném mezinárodním programu Ekoškola, který TEREZA koordinuje, je to aktuálně 385 mateřských, základních a středních škol v ČR.

Jaký „nástroj“ ve vedení učitelů a žáků k udržitelnému chování je podle vás nejefektivnější?

Já bych vsadil na hry.  Vzdělávání prostřednictvím her je úžasný způsob, jak zaujmout a zapojit lidi od miminek po dospělé! Ať jsou to deskové hry, rolové a strategické hry, únikovky atd. Naše zkušenost v TEREZE ukazuje, že když děti prochází vzdělávací hrou, tak nejen že se rozvíjí v daném tématu, ale vzbuzuje to přirozený zájem se angažovat dál. 
Nicméně není to jediný nástroj. Důležité je představovat věci v souvislostech, ukazovat vztahy mezi příčinami a následky. Prezentovat jim příklady dobré praxe, toho co se daří a podařilo. Vést je k tomu, že i oni mohou něco udělat a změnit a dávat jim konkrétní tipy, jak na to.

V jaké zemi je úroveň EVVO na nejvyšší úrovni?

Zde mohu mluvit jen ze zkušenosti koordinátora mezinárodního programu Ekoškola. Ekoškola (angl. Eco-Schools Programme) je největším mezinárodním programem na světě vedoucí mladé lidi k udržitelnému způsobu života. A tady bych asi vypíchl země, jako je Velká Británie nebo Irsko. Tam mají udržitelnost integrovanou do školních programů a dávají na ni víc peněz.

Jaké téma ve vašich programech je aktuálně nejžádanější?

V našich programech je velký hlad po tématech, jako jsou odpady, úspory vody a neplýtvání jídlem. Jsou to témata, která můžeme snadno převést do praxe, a každý může udělat něco pro naši planetu. Hodně se teď také věnujeme tématu klimatická změna, které do značné míry ostatní eko-témata shrnuje.

Kde čerpáte inspiraci pro aktivity Ekoškoly?

Inspirace je všude. Jsme kreativní tým, takže většinu našich aktivit vymýšlíme sami. Ale neváháme hledat inspiraci v zahraničí nebo spolupracovat s dalšími organizacemi.

Co Vám v práci dělá největší radost?

Nejvíc mě těší, když vidím, že naše práce má reálný dopad. Ať už jsou to lépe informovaní studenti nebo zlepšené životní prostředí, tohle je to, co mě motivuje.

Který z projektů, který Ekoškola realizuje, je vám osobně nejbližší?

V této chvíli je to projekt BASE CAMP. Velká desková hra, která studenty na středních školách vzdělává v opatřeních a možnostech, které souvisí se změnami klimatu.

Jste vy osobně eko optimista nebo spíš skeptik?

Jsem aktivní skeptik. Není důvod být optimistou, ale přesto udělám vše pro to, aby to dopadlo co nejlépe.

Jakou formou vedete k udržitelnému chování svou dceru?

Snažím se dcerce ukázat, jak důležité je šetřit vodu a respektovat přírodu. Ale jsou jí tři roky, takže je to docela výzva!

Kdybyste měl našim čtenářům dát jednu radu, jak mohou svým chováním přispět k čistší planetě, jaká by byla?

Pokud bych měl dát jednu radu, jak přispět k čistší planetě, bylo by to omezit spotřebu mléčných produktů a masa. Sám nejsem vegetarián, ale pokud po mne chcete nejúčinnější radu, která naší planetě pomůže, tak je to tato.

Ing. Jan Smrčka je vedoucím českým koordinátorem mezinárodního programu Ekoškola, který u nás organizuje vzdělávací centrum TEREZA. Program školám přináší mezinárodní ocenění, energetické úspory a další výhody. Probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Předávání titulů Ekoškola každoročně probíhá v Senátu PČR.

Prohlédněte si také

Kampaň obyčejného hrdinství: Změna začíná u každého z nás

Kampaň obyčejného hrdinství: Změna začíná u každého z nás

Vše, co jste chtěli vědět o mikroplastech, ale báli jste se zeptat…

Vše, co jste chtěli vědět o mikroplastech, ale báli jste se zeptat…