Jak udržet vánoce

Nebyli bychom to my, kdybychom o udržitelnosti nepřemýšleli i během adventu. Protože věříme, že i svátky hojnosti, jakými Vánoce jsou, lze prožít udržitelně a bez negativního dopadu na životní prostředí, přinášíme vám několik typů, jak na to.

Dárky

Dopisy pro Ježíška mají svůj význam i z pohledu udržitelnosti. Děti vám touto formou pomáhají vybrat dárek, který jim udělá radost a nehrozí, že by za chvíli skončil pohozený v koutě. Zkuste si i vy sestavit svůj wishlist, sdílejte ho online s rodinou a zabraňte tomu, že se vám pod vánočním stromečkem sejdou zbytečnosti, které nikdy nepoužijete. Originální dárky s příběhem pořídíte v antikvariátech, second-handech nebo na swap akcích, případně je můžete vlastnoručně vyrobit. Poohlédněte se také po značkách a designérech, kteří tvoří formou upcyklace a z nepoužívaných předmětů nebo surovin vyrábí předměty nové. Ještě více než spotřební věci určitě většinu z nás potěší zážitky. Nerozbijí se ani nevyjdou z módy a vydrží nám navěky.

Také balení dárků lze pojmout udržitelně. Není nutné kupovat každé Vánoce nový balicí papír. Ten pevnější můžete použít několikrát, případně dárky zabalit do papírových sáčků, které vám zbydou z předchozích nákupů, do pokreslených papírů, starých novin nebo kousků látky. K dokonalosti pak jen chybí vyrobit cedulky se jmény nebo si pohrát s dalším vlastnoručním dozdobením větvičkami, provázky a podobně.  

Jídlo

I z přípravy svátečního jídla si můžete udělat příjemný společenský a sváteční rituál. Časově i ekonomicky úsporné je pečení cukroví s kamarádkami, při kterém za den zvládnete několik druhů cukroví. Nákup surovin pro přípravu pohoštění na štědrovečerní stůl si pečlivě naplánujte a dejte si za cíl neplýtvat a nevytvářet příliš mnoho odpadu. 

Vánoční výzdoba

Pokud si potrpíte na hezkou vánoční výzdobu a svátečně prostřený stůl, dejte před všelijakými novými plastovými ozdobami přednost přírodním materiálům. Natrhejte si šípky, usušte plátky pomeranče, použijte svitek skořice nebo šišky, které vám domácnost navíc příjemně provoní. Krásné svícny si můžete vytvořit ze staré zavařovačky a přírodního provázku.

Vánoční stromeček

Přemýšleli jste někdy o tom, že byste si (tak trochu jiný) vánoční stromeček vyrobili sami? Stačí k tomu jen různě dlouhé větve, které svážete do zužující se pyramidy a za špičku zavěsíte na zeď nebo do okna. Pokud se nechcete vzdát tradiční varianty, řešením může být i stromek z prořezů organizovaných Lesy ČR nebo soukromými vlastníky. Nebude sice dokonalý, ale zachráníte ho před spálením a radost vám jistě udělá.


Přejeme vám krásné Vánoce bez spěchu, shonu a zbytečného odpadu! 

Prohlédněte si také

Kampaň obyčejného hrdinství: Změna začíná u každého z nás

Kampaň obyčejného hrdinství: Změna začíná u každého z nás

Hrou k udržitelnému chování

Hrou k udržitelnému chování