Věřím, že lidstvo se nakonec vzpamatuje a všechno dobře dopadne

Rozhodnutí přispět k záchraně planety udělala jedenadvacetiletá Rozárie Haškovcová už na základní škole. Od té doby se angažuje v projektech spojených se životním prostředí, působí jako environmentální influencerka a lektorka. Studuje bakalářské studium politologie na Institutu politologických studií Univerzity Karlovy, kde se zaměřuje na témata environmentální politiky a cirkulární ekonomiky, a pracuje v Centru mírového výzkumu Praha zaměřujícím se na prevenci, zvládání a transformaci konfliktů ve světové politice. Kolem životního prostředí se točil i tento náš rozhovor.

Jak dlouho už se zabýváte environmentální politikou? A co bylo impulsem pro to, abyste se jí začala věnovat?

O životní prostředí se zajímám v podstatě od doby, kdy jsem dokázala vnímat svět kolem sebe. V prvním ročníku základní školy mi jeden z učitelů ukazoval následky změny klimatu na náš život a svět a já jsem se rozhodla, že musí být mým cílem zabránit kolapsu ekosystému. Od té doby se o životní prostředí různými způsoby zajímám, ale samozřejmě jako dítě jsem neměla tolik možností a účinných cest. Když mi bylo patnáct, začala jsem se zajímat o mezinárodní politiku a na simulaci OSN jsem zastupovala Bolívii v tématu deforestace. Zjistila jsem, že rozhodnutí jednoho státu může mít daleko větší dopad na životní prostředí než třídit odpad (čímž neříkám, že ho netřídím, ale přeci jen se celosvětově recykluje pouze 9 % plastu), tam jsem tedy začala s environmentální politikou. 

Čeho jste za tu dobu dosáhla, případně co považujete za svůj největší úspěch?

Jsem velmi vděčná za všechno, co se mi podařilo dosáhnout. Nyní to bude rok, co působím na sociálních sítích v tomto formátu. Spojila jsem se s Ministerstvem životního prostředí, spolupracuji s těmi nejekologičtějšími značkami u nás, dostávám se do médií a časopisů, přednáším na akcích a konferencích. Je pro mě skvělou zprávou, že lidé se o životní prostředí skutečně zajímají.

Co Vás ve Vaší práci nejvíce motivuje?

Samozřejmě v ideálním světě bych tuto práci dělat nemusela, vidím to spíš jako nutnost a odpovědnost světu a dalším generacím. Samozřejmě je ale příjemné slyšet a vidět pozitivní reakce mých sledujících, kteří se rozhodnou změnit svůj styl života nebo se dokonce dají do více systémových změn, ke kterým je můžu inspirovat.

Jak na Vaši práci reagují přátelé a rodina? Sdílí Vaše názory a postoje nebo jste v něčem „ve při“?

Mám kolem sebe lidi, kteří mě všichni podporují a posouvají dále. Cítím velkou podporu od rodiny i přátel. Někdy má někdo jiný názor, ale je to spíš incentivou k debatě než ke při, často se přiučím něco nového nebo tím dostanu inspiraci na nové video nebo aktivitu.

Jak čelíte kritice anebo lhostejnému přístupu ohledně environmentální tématiky ze strany politiků a dalších? Co v tomhle kontextu považujete za největší problém?

To je ta nejhorší část a realita mé práce a mého zaměření. Jsem z toho často opravdu velmi špatná a připadám si beznadějně. Je nás tolik, co dáváme veškerý svůj čas a energii do edukace a lobbování, přesto je ale snazší šířit a věřit dezinformacím, které ve společnosti jsou. Útoky na svoji osobu neberu vážně a neberu si je osobně. Ti lidé mají často strachy a problémy sami se sebou, které si na mě vybíjí. Co mi ale vadí, jsou výstupy vlivných politiků a osobností, kteří říkají nesmysly a zpomalují, a dokonce znemožňují nějakou rozumnou debatu o ochraně životního prostředí. Moc se bojím o demokracii a naše další směřování jako společnost.

Jaké téma související s udržitelností je podle Vás teď nejaktuálnější a nejdůležitější?

Nevím, jestli si troufnu říct a porovnat to, které je nejdůležitější. Problém životního prostředí je ten, že jsou všechny jeho aspekty propojeny. Znečištění může za úbytek biodiverzity, úbytek biodiverzity přispívá ke změně klimatu a změna klimatu zase ovlivňuje fungování ekosystémů. Já sama se nejvíce zabývám odpady, obaly, cirkulární ekonomikou. Ačkoliv jsem ráda, že řešíme problematiku změny klimatu, která je extrémně důležitá, mrzí mě, že stejně vážně neřešíme také problém odpadů a plastového znečištění.

Dopadá na Vás nějakým způsobem při práci s takto závažnými tématy environmentální úzkost? Nebo jste naopak environmentální optimistka?

Určitě na mě dopadá a myslím, že je to naprosto přirozené pro každého, kdo se o svět zajímá. Je to bohužel nutná součást toho, co dělám, ale snažím se s tím pracovat tak, aby mě to neovládalo na každodenní bázi. Věřím, že lidstvo se nakonec vzpamatuje a všechno dobře dopadne, akorát to možná nebude úplně včas a některé environmentální škody už budou neodvratitelné.

Jak to u Vás doma vypadá s odpadem? Co všechno třídíte? Jak rychle naplníte koš se směsným odpadem?

Myslím, že třídíme všechno. Akcentuji hlavně důležitost třídění bioodpadu a pak samozřejmě plast, papír, sklo, kov a hliník, papírové kartony (i když ty jsou nyní již součástí plastu), elektrický odpad – a více druhů odpadu u nás snad ani nevzniká. Teď, když bydlím sama, naplním krabičku od tofu směsí za dva týdny. Nekupuju si plastové pytlíky, používám odpad z jídla.

Je něco plastového, na co v běžném každodenním životě nedáte dopustit?

Vůbec mě nic nenapadá. Možná jedině plastové skřipce do vlasů, protože ty kovové jsou těžké a ničí vlasy.

Jaké máte plány a cíle v environmentální oblasti?

Zatím se držím osvěty a edukace. Ráda bych se nyní dostala na více platforem a sociálních sítí a začala profil v angličtině jako celoevropská greenfluencerka. V Americe takové greenfluencery mají, u nás v Evropě máme spíš greenfluencery v jednotlivých zemích, kteří mluví různými jazyky. Až budu mít pocit, že osvěty bylo dost, ráda bych pokračovala v politice a advokacii za větší systémové změny.

A na závěr – doporučila byste našim čtenářům další zajímavé osobnosti, které se v oblasti udržitelnosti angažují?

Určitě, těch je spousta. Doporučila bych Naty Pažickou na Instagramu nebo její podcast Fashion Session, dále Veru z účtu @vedu_clothing nebo značku @humanoddity. Ze zahraničních účtů mám úplně nejraději @relauren.

Prohlédněte si také

Kampaň obyčejného hrdinství: Změna začíná u každého z nás

Kampaň obyčejného hrdinství: Změna začíná u každého z nás

Hrou k udržitelnému chování

Hrou k udržitelnému chování