Vybíráme z EKOABECEDY: Třídíme plasty a co dál…

Jak správně třídit plasty? A co se s nimi děje poté, co je vytřídíme? To jsou další témata, která EKOABECEDA detailněji rozkrývá a záživnou formou skrze praktické ukázky dětem, žákům a studentům z mateřských, základníc a středních škol ukazuje, že vhozením obalu do příslušného kontejneru jeho životnost nekončí v pomyslné černé díře odpadního zásobníku, ale začíná naopak jeden z jeho dalších „životů“ na cestě k příštímu zákazníkovi. 

Otázka, kam patří použité plastové obaly, pak nenabízí jen prostou odpověď – do žlutých kontejnerů. Je nutné si ujasnit, jaké plastové obaly do těchto kontejnerů skutečně patří a které už ne. PATŘÍ do nich tedy fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET lahve, obaly od pracích, čisticích a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balicí fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů. Naopak do žlutých kontejnerů NEPATŘÍ mastné obaly se zbytky potravin nebo čisticích přípravků, obaly od léků, žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny či novodurové trubky. 

EKOABECEDA popisuje celý proces recyklace i možnosti, které nabízí. V některých městech a obcích se spolu s plastovým odpadem třídí i nápojové kartony nebo kovy (jedná se o takzvaný multikomoditní sběr tříděných odpadů). Záleží na místních podmínkách a vybavení dotřiďovacích linek, kam se odpad sváží. Proto je důležité sledovat nálepky na jednotlivých kontejnerech. Mimo recyklačních symbolů vyjádřených čísly 1 až 6, které patří plastům, můžeme do těchto kontejnerů vyhazovat i obalové odpady označené číslem 7. 

EKOABECEDU si lze stáhnout zde.

Zdroj: EKOABECEDA aneb malý průvodce světem plastových obalů

Prohlédněte si také

Vybíráme z Ekoabecedy: Neplýtvejte, vracejte a třiďte

Vybíráme z Ekoabecedy: Neplýtvejte, vracejte a třiďte

Posedlost plastem odvádí naši pozornost od skutečných nebezpečí

Posedlost plastem odvádí naši pozornost od skutečných nebezpečí