"Třídit a recyklovat má velký smysl pro našI planetu"

Až z Velkého Ořechova u Zlína si do Prahy přijeli pro ocenění v soutěži Vzkaz (v) lahvi žáci druhého stupně místní základní školy. Jaký je jejich návod na záchranu planety a jak se jim na vzkazu pracovalo? To se dozvíte v krátkém rozhovoru s Radimem, Janem, Katkou, Nelou, Matyášem a Ondřejem. 

Můžete se nám představit?
Jmenuji se Radim, je mi 13 let a mým největším koníčkem je zahradničení. Rád pracuji na zahradě a v zimě se starám o pokojové rostliny doma. 
Já jsem Jan, je mi 14 let a moc mě baví hrát fotbal. V současnosti za Hřivínův Újezd.
Moje jméno je Katka, je mi taky 14 let a mám ráda přírodu. Svůj volný čas trávím nejraději venku. Mimo to mě baví hrát společenské hry.
Já jsem Nela, je mi 13 let a nejraději maluji, kreslím a tvořím. Baví mě zkoušet nové výtvarné techniky.
Jmenuji se Matyáš, je mi 14 let a v současnosti mě nejvíce baví jezdit na motorce. 
Já jsem Ondřej, je mi stejně jako Matyášovi 14 let a rád jezdím na kole a na motorce. Na kole umím spoustu triků a neustále se učím nové.

Zajímáte se o témata spojená s ochranou životního prostředí nebo pro vás byl projekt Vzkaz (v) lahvi prvním setkáním s tématem ekologie?
S projekty, které se týkají ochrany přírody a životního prostředí, se setkáváme ve škole pravidelně. Ale Vzkaz (v) lahvi byl doposud tím největším. A také jsme za něj získali nejlepší ocenění – 1. místo v celé České republice!

Jaký je váš Vzkaz (v) lahvi a komu jste ho určili?
Náš vzkaz má formu komiksu a je určen mladším spolužákům. Ukazuje jim, jak s plasty zacházet, když doslouží a už je nepotřebujeme. Vysvětluje, proč je důležité plasty třídit a recyklovat. A hlavně, že to má velký smysl pro budoucnost naší planety. 

Můžete stručně popsat jeho příběh?
V komiksech popisujeme životní cestu PET lahve. Na začátku byla PET lahev zakoupena v obchodě. Když byla přinesena domů a děti vypily nápoj, který obsahovala, rychle se z ní stal odpad. To ale nebyl pro lahev konec, byl to naopak začátek. Sešlápnutá lahev byla vhozena do žlutého kontejneru a poté putovala do třídírny. Vytříděný plast se posléze nadrtil na malé kousky, ze kterých byly nakonec vyrobeny nové věci.

Plánujete se třídou nějaké další počiny spojené se Vzkazem (v) lahvi? Budete ho třeba prezentovat ostatním třídám, rodičům apod?
Naše komiksy visí na jedné z hlavních nástěnek ve škole, kde si je mohou přečíst všichni spolužáci II. stupně a rodiče, pokud školu navštíví. Také máme v plánu vložit naše vzkazy do tematicky upravených lahví a předat je mladším spolužákům na I. stupni. 

Dozvěděli jste se při práci něco nového o plastech a jejich recyklaci?
Dozvěděli jsme se spoustu nových věcí. Tak třeba, jak taková PET lahev vůbec vzniká, jak probíhá její recyklace a kolik věcí se z vyhozeného plastu může ještě udělat. Například jsme vůbec netušili, že z PET lahví lze vyrobit oblečení nebo koberce.

Jak vy sami svým chování přispíváte k čistší planetě?
Všichni třídíme odpad, a hlavně se snažíme, aby ho po nás zbylo co nejméně. Matyáš si například koupil novou lahev, do které si každý den chystá pití, aby nemusel zbytečně kupovat nápoje v PET lahvích. U Radima končí bioodpad z domácnosti v kompostu. V rámci programu Recyklohraní nosíme do školy vybité baterie a rozbité elektrospotřebiče. No a taky, když najdeme někde v přírodě pohozené odpadky, nemáme problém je vzít a odnést do správného kontejneru, kam patří.

Užili jste si slavnostní vyhlášení výsledků soutěže? Co vás na něm nejvíc bavilo?
Slavnost byla super! Samozřejmě jsme byli nejvíc nadšení z toho, že jsme vyhráli. Líbil se nám program moderovaný panem Vackem i muzeum, které jsme si mohli prohlédnout. Expozici s traktory někteří z nás dokonce obešli dvakrát. Navíc jsme se při lektorském programu seznámili s kluky a holkami z jiných škol. Celkově to byl úžasný zážitek. 

Děkujeme za rozhovor!


Více informací o soutěži a odkaz na výherní práce najdete zde.

Prohlédněte si také

V letošním roce budu lépe….

V letošním roce budu lépe….

Leporelo a komiks se vzkazem pro čistší planetu

Leporelo a komiks se vzkazem pro čistší planetu