Vaše dobrá kamarádka petka

Pověst PET lahví je kontroverzní, hlavně proto, že jsou častým zdrojem znečištění přírody plasty. Pokud s nimi ale správně nakládáme, existují dobré důvody, proč považovat petky za nejlepší společníky pro aktivní léto a prázdniny. Přečtěte si proč!

Žádná kila v batohu navíc
Chystáte se na čundr, výlet na kole, na túru do hor? Všichni, kteří překonávají několikakilometrové vzdálenosti v náročnějším terénu vědí, že čím větší je vzdálenost, tím více se počítá každý gram, který musí nést. PET lahve na vodu na cesty jsou lehké (ať už se jedná o lahve o objemu 0,33 litru nebo 0,5 litru, váží jen několik gramů) a váš batoh tedy téměř nezatíží.

Snadná manipulace
I při cestování v autě je PET lahev praktická. Dobře se vejde do kapes ve dveřích auta a do držáků na nápoje, dá se otevřít a také bezpečně zavřít (!) jednou rukou. Naproti tomu skleněné lahve se jako alternativa neosvědčily. Jsou těžké, v přepravce cinkají, často se nedají znovu zavřít, a především se rozbíjejí.

Sportovci volí PET lahev
Také sportovci mohou o výhodách PET lahví vyprávět. Fotbalisté, kteří si dají rychlý lok na lavičce náhradníků, běžci, kteří se z petky osvěží na občerstvovacích stanicích při běhu na dlouhou trať nebo cyklisté, kteří ji snadno během jízdy vyjmou z držáku na lahev na kole. Plast je pevný a nerozbitný, a to je při rychlé manipulaci jeho velká výhoda. Navíc s PET lahvemi chráníte sebe, ostatní i přírodu před nebezpečím skleněných střepů.

Prospěch má i životní prostředí
Když už mluvíme o životním prostředí, PET lahve patří k nejekologičtějším nápojovým obalům. Na výrobu plastové lahve je potřeba méně energie než na výrobu lahve skleněné. Kromě toho lze PET lahve velmi dobře recyklovat a podle principu "bottle-to-bottle" zůstávají dlouho v oběhu. V další fázi lze z PET materiálu vyrobit trubky, fólie nebo textilie, a i na konci svého životního cyklu je tento plast udržitelný. Při spalování lze navíc materiál využít k výrobě elektřiny nebo tepla.


Podrobnější srovnání uhlíkové stopy plastových a skleněných lahví najdete v LCA analýze životního cyklu výrobku. 

Prohlédněte si také

Co to vlastně znamená?

Co to vlastně znamená?

Jak velkou uhlíkovou stopu máte vy?

Jak velkou uhlíkovou stopu máte vy?