Co to vlastně znamená?

Aby dávala udržitelnost plastových obalů smysl, je nutné je správně recyklovat. Tedy opětovně využít po tom, co se stanou odpadem. Jak správně třídit napovídají recyklační symboly, kterými jsou obaly označovány. Víte, co znamenají ty nejrozšířenější?

Jedním z nejznámějších recyklačních symbolů je postavička panáčka vyhazující obal do koše, kterému se někdy říká basketbalista. Jde o mezinárodní osvětový symbol s významem:Neznečišťuj životní prostředí!

Dalším obecným symbolem je kruh s šipkami – tzv. zelený bod – který deklaruje, že výrobce obalu zaplatil za jeho zpětný odběr a další zpracování recyklací. V České republice ho zajišťuje EKO-KOM. 

Trojúhelník s obrysovými šipkami značí obal, který je možné recyklovat a zároveň nám říká, že tento obal už byl vyroben z recyklovaného materiálu. Čísla a písmena pod tímto symbolem pak napoví, z jakého materiálu je obal vyroben.

PET (polyethylentereftalát) – kód 1 – PET lahve nebo fólie, sáčky, polyesterové oblečení

HDPE (polyethylen s vysokou hustotou) – kód 2 – mikroten, kojenecké lahve, víčka od PET lahví, varné sáčky apod.

PVC (polyvinylchlorid) – kód 3 – etikety, obaly kabelů apod.

LDPE (nízkohustotní polyethylen) – kód 4 – igelitové tašky, přepravky na jídlo apod.

PP (polypropylen) – kód 5 – kelímky od jogurtů, obaly na kosmetiku

PS (polystyren) – kód 6 – jednorázové kelímky a příbory

Ostatní – kód 7

Trojúhelník s plnými šipkami

Obal označený tímto symbolem je určen k recyklaci a bývá doplněn písemnými zkratkami a čísly. Čísla a písmena pod tímto symbolem napoví, z jakého materiálu je obal vyroben a jak se má tedy vytřídit.

Přeškrtnutá popelnice

Obal označený tímto symbolem nepatří do kontejnerů na tříděný odpad ani do komunálního odpadu. Je nutné ho odevzdat prodejci nebo k ekologické likvidaci v rámci obce.

Při výběru zboží berte v úvahu kromě recyklovatelnosti i další prvky udržitelnosti obalu – třeba jeho váhu, která čím je lehčí, tím zanechá nižší uhlíkovou stopu při přepravě, vzhled i tvar materiálu tak, aby šel co nejlépe vyprázdnit, nebo další na první pohled neviditelné souvislosti. Jde například o ochrannou funkci obalu, která snižuje plýtvání potravinami nebo o udržitelný provoz podniků, v nichž se plastové obaly vyrábějí,“ doporučuje Jana Pokorná z portálu Udržitelnýobal.cz.

Prohlédněte si také

Vaše dobrá kamarádka petka

Vaše dobrá kamarádka petka

Inovace pro lepší život

Inovace pro lepší život