Vybíráme z EKOABECEDY: Bioplasty a greenwashing

Další podstatné téma EKOABECEDY je problematika spojená s plasty, ale také mýty a desinformace, které kolem plastů kolují. Příručka se pak nebojí ani kontroverzních témat, jako je greenwashing, problém s bioplasty či mikroplasty, u nichž recyklace nefunguje, jak by měla, a zpracovávat bioplasty chce málokdo. Systém sběru a recyklace jako u jiných materiálů neexistuje, a co je podstatné do žluté popelnice bioplasty nepatří, přitom právě tam kvůli neznalosti lidí končí nejčastěji.
Další problém představuje tzv. littering – odpad volně pohozený či ponechaný na místě pro něj nevyhrazeném, ať už na veřejném prostranství či v přírodě. Co se stane s plastem, když ho vyhodíme
v přírodě nebo do běžné popelnice, je zde popsáno bez příkras, ne v podobě strašáka, který více vyvolává pocit beznaděje, ale spíše jako reálný fakt, kterému je nutné čelit. A to především tak, že začneme sami u sebe. Pojďme to tedy změnit, jak zazní nenásilně v příručce na více místech a už žádný odpad ani odpadky kvůli nám neskončí v přírodě.

Ze všech předkládaných témat, a především z přístupu, s jakým je lektorská příručka napsaná, vyplývá jedna podstatná věc – naučit se i nastávající organizace více se zajímat o věci kolem sebe, používat kritické myšlení, dát čas a prostor i obyčejným úkonům, jako je právě třídění odpadků. Vědomě dělat i takovéto běžné každodenní úkony mohou být totiž prospěšné nejen pro naše nejbližší okolí, ale pro celou planetu. A právě přístup, jak s informacemi pracovat a jak je předávat dál, je jedním z největších přínosů EKOABECEDY.

EKOABECEDU si lze stáhnout zde.

Zdroj: EKOABECEDA aneb malý průvodce světem plastových obalů

Prohlédněte si také

Vybíráme z Ekoabecedy: Neplýtvejte, vracejte a třiďte

Vybíráme z Ekoabecedy: Neplýtvejte, vracejte a třiďte

Posedlost plastem odvádí naši pozornost od skutečných nebezpečí

Posedlost plastem odvádí naši pozornost od skutečných nebezpečí