Vybíráme z EKOABECEDY: Fakta a mýty o plastech

Pokud je plast používán zodpovědně a recyklován opakovaně a co možná nejdéle, může se směle řadit mezi udržitelné materiály. Určitě si teď ale říkáte, že plasty přece znečišťují přírodu. Není to tak úplně pravda, nebo by to být pravda nemusela. Záleží jen na nás lidech a naší zodpovědnosti.

Nálepku ekologického „strašáka“ plastové obaly získaly bohužel i kvůli řadě mýtů, které se o nich šíří. Pojďme se na ty nerozšířenější z nich podívat.

Mýtus: Většina obalů je vyrobená z plastů

Realita: Výrazně větší podíl celkového obalového odpadu lze přičíst papíru a kartonu. V Evropě tvoří plastové obaly přibližně jen 19 % hmotnosti z celkového obalového odpadu, naproti tomu papír a karton 41 %, sklo 19 %, dřevo 15 % a kov 5 %. Díky moderním technologiím a lepšímu xřdesignu jsou navíc dnešní plastové obaly také lehčí (od roku 1991 v průměru o 25 %). 

Mýtus: Na výrobu plastů spotřebováváme obrovské množství ropy

Realita: Výroba plastů vyžaduje mnohem méně fosilních zdrojů, než si lidé myslí. Pravda je taková, 
že pouze 1,5 % ropy vytěžené na celém světě se používá pro výrobu plastových obalů. Na rozdíl od použitého paliva lze navíc použité plasty několikrát znovu zpracovat, čímž zdroje ropy šetří.

Mýtus: Oceány jsou zamořeny plastovými obaly pocházejícími z Evropy

Realita: Plast, který se třídí, recykluje, případně energeticky využívá nebo odstraňuje v zemích s fungujícím odpadovým systémem nakládání s odpady, mezi které patří evropské státy, se do oceánu nedostane. 

Mýtus: Plastové obaly jsou zdrojem mikroplastů

Realita: Nejvíce mikroplastů vzniká při praní syntetického oblečení (35 %) a při sjíždění pneumatik (28 %). Dalším zdrojem je městský prach (24 %) a například 2 % pochází z mikroplastů v kosmetice (např. mikroperly v krémech nebo peelingových přípravcích). Plastové obaly přímo přispívají ke znečištění oceánů minimálně.

Mýtus: Čím dál více plastů stejně nakonec skončí na skládce

Realita: Podíl plastových obalů, které končí v EU na skládkách se snižuje, protože je to nejen neekologické ale i neekonomické. V případě plastů, které již nelze recyklovat, se častěji přistupuje k energetickému využití, kdy se pak využívá energie, kterou obsahují. Je to vhodnější než skládkování.

EKOABECEDU si můžete stáhnout zde.

Zdroj: EKOABECEDA aneb malý průvodce světem plastových obalů

Prohlédněte si také

Posedlost plastem odvádí naši pozornost od skutečných nebezpečí

Posedlost plastem odvádí naši pozornost od skutečných nebezpečí

Kampaň obyčejného hrdinství: Změna začíná u každého z nás

Kampaň obyčejného hrdinství: Změna začíná u každého z nás