Bez plastů bychom se nedostali na měsíc

Čerstvě po absolvování studia architektury založili dva spolužáci Ondřej Venclík a Marco Aulisa firmu na výrobu desek a nábytku z recyklovaného plastu. „Nejdůležitější je, aby si lidé uvědomili, jakou má plast hodnotu a přestali ho používat jednorázově,“ říkají Plastic Guys, se kterými jsme si povídali nejen o plastu.

Kde vznikla myšlenka vyrábět z recyklovaného plastu nábytek?

Vše začalo u školního projektu naší útulny Plastic Crystal. Asi se ptáte, proč zrovna krystal. Pro lidi krystaly představují vysokou kvalitu, proto jsme se rozhodli naši plastovou útulnu držet v tomto tvaru, aby lidé v plastu viděli jeho hodnotu. Útulna je pokryta fasádou z recyklovaného plastu, který je vyroben z použitého plastu volně pohozeného v přírodě v dané lokalitě. Tyto útulny měly stát v každém kraji a sloužit veřejnosti. Jenže byl březen 2020 a s covidem z projektu sešlo. Nám to ale nedalo a rozhodli jsme se pokračovat ve vývoji desek z recyklovaného plastu. Ze začátku jsme vůbec nevěděli, kam se s tím dostaneme. No a po roce a půl byla na světě první pořádná deska.

V čem je podle Vás plast jedinečný materiál?

Bez plastů bychom se nedostali na měsíc. Až tak je to úžasný materiál. Bohužel dnes ho vidíme všude kolem nás a nevážíme si ho. Nemá pro nás hodnotu. Lidé ho použijí a vyhodí. Netuší, co se s ním dá dělat dál. Proto se snažíme šířit osvětu a ukázat lidem, co lze z plastového odpadu vyrobit. Nejenže je plast velmi odolný, ale existují desítky skupin plastu a každá z nich má různé vlastnosti. Některé jsou více křehké, jiné zase ohebnější.

Odkud berete materiál pro výrobu?

Firmy, které vyrábí plastové výrobky, produkují tuny použitého plastu týdně. Proto cílíme na společnosti, které zpracovávají tyto plastové výrobky ve velkém. Některé z nich vyváží i čtyři tuny týdně do spalovny. To se bavíme pouze o podnicích v našem nejbližším okolí. Po České republice jsou desítky větších firem. Ale naštěstí se velká většina těchto materiálů dá zachránit na další použití!

Z jakého typu plastu vyrábíte?

Umíme vyrábět snad úplně ze všech skupin termoplastů. To znamená, že je nám jedno, jestli je to krabička od jogurtu, kyblík od barvy, lednička, klávesnice nebo plastová lžička. Každá skupina je jedinečná a když zajistíme před zpracováním, že se jedná jen o jednu skupinu, tak můžeme desky recyklovat neustále dokola!

Jaké vlastnosti pak vaše produkty mají? Vykazují v nějakých směrech lepší vlastnosti než stejná kategorie výrobků z jiných materiálů? 

Naše recyklované desky neboli GOD PANELy mají širokou formu využití. Mohou být tenké nebo tlusté. Umíme vyrábět v rozmezí 5 až 25 mm. Tenké desky na obklady a tlusté na stoly nebo bary. Vlastnosti materiálu se třídí na hlavní dvě skupiny. Na měkké a ohebné plasty. Druhá skupina je tvrdší, méně se poškrábe, ale je křehčí. GOD PANELy vyráběné naší firmou budou vždy 100% recyklované a opět recyklovatelné po jejich dosloužení. Jedná se o desky, které se dají použít v širokém spektru výrobků. Jak do exteriéru, tak i do interiéru. Vždy budou šetrné k životnímu prostředí. I za 200 let.

Jak dlouho celý proces, od počátečního získání plastu po prodej hotového výrobku, trvá?

Celý proces trvá méně než 24 hodin. Nadrcený plast se za tepla lisuje a potom se počká, až deska vychladne. Nejkrásnější na tom všem je, že každý zbytek z výroby si zase zpětně nadrtíme a použijeme znovu. Žádný odpad z výroby. Plasty se dají recyklovat až 7 - 8x a teprve poté začnou ztrácet mechanické vlastnosti. To se dá ale jednoduše opravit tak, že se přidá plast, který se tolikrát nezpracoval.

Kdo jsou vaši zákazníci a jaké jsou jejich ohlasy?

Nejvíc samozřejmě cílíme na architekty, projektanty a designéry, kteří nás i oslovují sami. Dosadí to do svého projektu, a ještě to má příběh a šmrnc! Samozřejmě i široká veřejnost si objednává naše desky na své projekty, včetně mladých studentů na školní experimenty.

Vedle hotových výrobků prodáváte i desky z recyklovaného plastu. Co s nimi pak lze dělat?

No vlastně cokoliv, co můžete udělat z deskového materiálu. Můžeme jím nahradit dřevo, keramiku nebo i umělý kámen na obklad. Jsme levnější než masivní dřevo, navíc s přesahem udržitelnosti a neobvyklým příběhem pro materiál. Vyrábíme nábytek, jako stoly, židle, bary nebo poličky. Obklady, podlahy i sprchové kouty. Lavičky a pracovní plochy do kanceláří. Od velkých předmětů až po malé. Umíme vyrobit designové podtácky nebo sluneční brýle. Vše může být navrženo podle vaší představy.

Jaké další služby nabízíte?

Kromě samotné výroby našich panelů nabízíme klientům příležitost využít jejich vlastní kreativitu. Můžou si vymyslet vzhled svého panelu a společně vybereme i správnou skupinu plastů, která se na projekt bude hodit. To je ale jen začátek. Vyrobené desky jsme schopni klientům naformátovat na jakýkoliv požadovaný rozměr, a nemusí to být jen rovné řezy. Není tedy problém do plochy vyřezat přesně to, co si zákazník navrhne. Podle časových možností jsme samozřejmě schopni pomoct i se samotnou instalací zakázky.

Čím pro vás kontakt s vašimi výrobky končí? Je to jejich prodejem nebo se postaráte i o další recyklaci plastu, ze kterého jsou vyrobené, poté co doslouží?

Desky zpětně samozřejmě rádi odebereme. Dáváme přednost nejdříve upcyklaci (upcyklovat stůl do poliček nebo na menší produkty), a teprve pokud to není možné, tak dojde k recyklaci výrobků. Když ani o to nebude zájem, tak ho prostě podrtíme a přimícháme do dalších realizací. Vždy ale dodržujeme stejnou skupinu plastů. Je pro nás zásadní cirkulární koloběh. Žádný greenwashing. No a za další dvě století, až bude skvěle fungovat zpětná pyrolýza plastů neboli zpětné rozložení plastového výrobku na jeho základní výrobní suroviny, tak v ten moment už naše 5x recyklované desky k nim přijedou hezky na paletě připravené na rozložení, protože jsou to stále jen jedna skupina plastů a žádný mix.

Podporujete myšlenku zálohování nápojových obalů? 

Určitě! Konečně se lidé k plastům začnou chovat tak, že mají nějakou hodnotu. Dokud za tím neuvidí peníze, tak se nic nezmění. Umíme si představit, že zálohování bude fungovat jako třeba v Rakousku, kde se vykupují některé plastové lahve už patnáct let. Může se nám do zdát jako blbost, ale tomuto kroku se nevyhneme. Za nás je stejně nejlepší odpad ten, který reálně ani nevznikne!

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Chceme se tento rok připravit natolik, abychom byli schopni příští rok zpracovat mnohonásobně více použitého plastu!
No nebylo by to úžasné, kdybychom mohli do světa vypustit, že Brno je první město, které umí zpracovat svůj použitý plast? Věříme, že společně budeme schopni tohoto cíle dosáhnout!

Více o práci a produktech od Plastic Guys si přečtěte zde.

Prohlédněte si také

Svět slaví den země

Svět slaví den země

Pojďme uklidit svět

Pojďme uklidit svět