Svět slaví den země

22. dubna oslaví svět mezinárodní Den Země. Celý týden kolem tohoto data se nese ve znamení ekologie, nejrůznějších akcí i přednášek o udržitelném smýšlení, životním prostředí a záchraně naší planety. Historie tohoto svátku sahá až do roku 1969, kdy s nápadem přišel John McConnell. O rok později už se první oficiální Den Země slavil v San Franciscu a v roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa. 

Stejně jako v předchozích letech se i tento rok zapojí do oslav různé komunity a jednotlivci. Například sázením stromů, úklidem odpadků, pořádáním koncertů a zvyšováním povědomí o otázkách životního prostředí. Pořádají se také vzdělávací akce jako workshopy a přednášky na podporu udržitelnosti a snahy o ochranu přírody. 

Na Filipínách, které se intenzivně věnují informovanosti svých občanů o změnách klimatu, se Den Země slaví společenskými akcemi a vzdělávacími semináři. Kromě toho pořádá země každoroční Běh ke Dni Země na 5 km, 10 km, 21 km a 41 km. 

Japonsko slaví Den Země dva dny v tokijském parku Yoyogi, kterého se pravidelně účastní na sto tisíc návštěvníků. Věnují se rodinným aktivitám, navštěvují prezentace, workshopy a diskuzní panely charitativních organizací a studentských spolků. Nechybí živá hudba a skvělé jídlo. 

Kanada kromě seminářů, přednášek a dalších aktivit zaměřených na udržitelnost, slavnostně sází stromy na McMasterově univerzitě ve městě Ontario. Země navíc pořádá štafetu v sázení stromů vybízející různá kanadská města k zavázání se k ozelenění svých městských částí. 

Pokud jde o evropské oslavy země, zaujal nás Řím. Tam se každoročně koná několikadenní festival, jehož součástí jsou velké koncerty, festivalové aktivity a workshopy o udržitelném rozvoji pro děti a dospívající. 

Kodaň slaví bubnováním na náměstí Christinasborg. Následuje Pochod za vědu, jehož cílem je přimět politické představitele země k větší odpovědnosti za ekologické iniciativy. 

Ani Česká republika nezůstává pozadu a organizuje celou řadu edukativních akcí a festivalů, do kterých se můžete zapojit i vy. 

Ukliďme Česko

Tradiční každoroční akce, jejímž cílem je po zimě uklidit Českou krajinu, nese název Ukliďme Česko a koná se v mnoha místech po celé České republice. 

Do této celosvětové události se zapojují také české zoo parky. Například pražská Zoo se v rámci letošního ročníku rozhodla zaměřit pozornost na pomoc ohrožených druhů živočichů vyskytujícím se v našem bezprostředním okolí. 

Oslavte letošní Den Země tím, že si budete vážit přírody a respektovat ji.
Dni Země jsme se věnovali také v tomto článku.

Prohlédněte si také

Bez plastů bychom se nedostali na měsíc

Bez plastů bychom se nedostali na měsíc

Pojďme uklidit svět

Pojďme uklidit svět