ČEŠTÍ VĚDCI POSOUVAJÍ HRANICE CIRKULARITY

O tom, že jedním z principů cirkulární ekonomiky je využívání odpadů jako zdrojů pro výrobu, jsme psali už několikrát.  Nový rozměr cirkularitě dávají vědci z patnácti špičkových pracovišť v Česku, kteří aktuálně hledají cestu, jak využít tuny kuřecích zbytků z drůbeží výroby. Všiml si toho portál Ecoista.cz, s jehož svolením článek publikujeme.

Na využití zbytků z potravinářské výroby se zaměřuje stále více firem i výzkumných pracovišť. Není divu. V Česku se každý rok vyprodukuje několik desítek tun odpadu při zpracování masa, jen z kuřecího je ho přes sedm tisíc tun. Jsou to například části hřbetů, krků, chrupavek nebo skeletů z prsou drůbeže. Část tohoto odpadu aktuálně nemá další využití a končí v kafilerii. Čeští výzkumníci nyní dokončují projekt, který využije tento odpadní materiál na maximum. Výsledkem bude nové probiotikum prospívající zdraví psů. 
 
Více o tomto unikátním projektu si můžete přečíst zde.