Nadějné objevy v udržitelnosti plastů

Plasty jsou dobrý sluha, ale špatný pán. Aby nám tento materiál, jehož základ byl položen už v polovině 19.století dobře sloužil, je potřeba s ním rozumně nakládat a využívat jeho potenciál co nejlépe. Vývoj jde dopředu a přináší nové možnosti recyklace a likvidace plastů. O tři nejzajímavější z nich bychom se s vámi rádi podělili.

Enzym rozkládající plast
Enzym, který „požírá“ plast, vynalezli vědci z Texaské univerzity v Austinu a věří, že dalším zdokonalováním enzymu by mohli pomoci lidstvu vyřešit problém neustále se hromadícího plastového odpadu v přírodě a oceánech.

Superčervi jako nový nástroj recyklace plastů
Australští vědci přišli na to, že červi potemníka brazilského dokáží přežít pouze na polystyrenu. Několik enzymů v jejich střevech má totiž schopnost rozkládat polystyren a styren, látky, které se nachází např. krabičkách na jídlo nebo součástkách automobilů. Toto zjištění může znamenat revoluční přístup k recyklaci plastů.

Plast, který se sám opraví
Chemik Takuzo Aida a jeho kolegové z univerzity v Tokiu přišli na to, že po přidání malého množství speciální příměsi (polymeru polyether thiourea) do běžných plastových materiálů, je možné zacelit praskliny v nejrůznějších výrobcích. Části poškozeného plastového výrobku stačí na hodinu přitlačit v pokojové teplotě k sobě a molekuly se znovu spojí. Objev by mohl nalézt využití v domácích spotřebičích, nábytku, displejích mobilních telefonů, obroučkách brýlí, letadlech i automobilech.
Do reálného využití těchto poznatků zbývá ještě nějaký čas. Nadšení vědců ale potvrzuje, že “můžeme” není liché.

Do reálného využití těchto poznatků zbývá ještě nějaký čas. Nadšení vědců ale potvrzuje, že “můžeme” není liché.

Prohlédněte si také

Čeští vědci posouvají hranice cirkularity

Čeští vědci posouvají hranice cirkularity

Udržitelnost v módním průmyslu

Udržitelnost v módním průmyslu