Design pro recyklaci

Na 18. března připadá už několik let Den recyklace, který pravidelně vyhlašuje Světová nadace pro recyklaci. Jeho cílem je upozornit na důležitou roli cirkulární ekonomiky pro naši planetu.

Recyklace umožňuje šetřit obnovitelné i neobnovitelné zdroje tím, že odpad a jeho vlastnosti využívá jako surovinu ve výrobním procesu. Velmi efektivní je to například při výrobě plastových obalů, které lze dobře recyklovat, a snižovat tak jejich uhlíkovou stopu, spotřebu vody a dalších přírodních zdrojů.

 

Důležitým předpokladem pro maximální možnou recyklaci obalů je jejich design. Termín design for recycling je známý všem, kteří k výrobě svých produktů přistupují zodpovědně. Plně recyklovatelný obal je vyrobený z běžných tříditelných materiálů, jeho jednotlivé složky se dají snadno oddělit, obsahuje recyklovatelné přídavné látky a co nejméně pigmentů a barviv. Stejný zřetel je brán na samotný obal, jeho uzávěr i etiketu.

 

Průkopníkem v udržitelném designu je společnost ALPLA, světový výrobce plastových obalů. 

Za opakovaně recyklovatelnou PET lahev pro pramenitou vodu Bonny, kterou vyvinula spolu s firmami Lidl a Veseta, získala ocenění Obal roku 2020 pro ČR a SR a celosvětové ocenění World Star 2021. Lahev obsahuje 25 % rPET a díky snížení hrdla je o 16% lehčí než původní, aniž by se omezila její funkčnost. Menší množství spotřebovaného materiálu snížilo CO2 z její výroby dokonce o celou čtvrtinu. 

 

A jak můžeme k recyklaci přispívat my sami? Napoví vám principy 4R cirkulární ekonomiky (reduce – reuse – recycle – replace).

Prohlédněte si také

Udržitelný supermarket

Udržitelný supermarket

Ze starého nové

Ze starého nové