Je plast víc eko než sklo?

Tak by se dalo stručně shrnout zjištění LCA (Life Cycle Assessment) analýzy od rakouské společnosti c7-consult. Posuzování různých druhů obalů z hlediska dopadu na životní prostředí během celého jejich životního cyklu přináší zajímavé výsledky. 

Jakou ekologickou stopu zanechávají a kolik vody se spotřebuje ve fázi výroby, užívání a recyklace nebo likvidace jednoho balení minerálky, mléka, piva a sycených nealkoholických nápojů z různých materiálů? Pro přesnější analýzu a vyhodnocení je potřeba sledovat více ukazatelů během celého životního cyklu výrobku. Základní parametry jsou přesto vypovídající:

S emisí 499 g CO2 na litrové balení vody, je ekologicky nejméně vhodná nevratná skleněná lahev na minerálku.  Oproti tomu zálohovaná PET lahev, která během celého životního cyklu vyprodukuje téměř šestkrát méně CO2 (85 g na litrové balení), by byla z tohoto pohledu nejlepším řešením. Také ve spotřebě vody je nevratné sklo nejnáročnějším materiálem.

Také v případě obalů na mléko se jako nejekologičtější jeví lahev z recyklovaného PETu. Přestože vykazuje o něco vyšší uhlíkovou stopu, ve spotřebě vody je v průběhu celého svého životního cyklu bezkonkurenční. Druhým vhodným řešením je pak kartonová krabice na mléko.

Dáváte přednost pivu v PETu nebo nedáte dopustit na skleněné lahve či plechovky? Z hlediska uhlíkové stopy je tradiční vratné sklo pro pivo nejekologičtějším obalem, ve spotřebě vody je však úspornější PET lahev. Obzvlášť pokud by byla zálohovaná. Ekologická zátěž oblíbených plechovek je ve srovnání s alternativami relativně vysoká.

Sycené nealkoholické nápoje jsme zvyklí kupovat hlavně v PET lahvích, které jsou v tomto případě jedním z nejekologičtějších obalů. Plastová lahev sice vykazuje o něco vyšší uhlíkovou stopu ve srovnání s její zálohovanou skleněnou alternativou, ve spotřebě vody je ale šetrnější. Nejhorším řešením by bylo stáčet tyto nápoje do nevratných skleněných lahví.


Pokud tedy chceme srovnat ekologickou stopu 1litrové PET lahve a skleněné lahve na minerálku, pak při výrobě PET lahve je vytvořeno 137 g CO2, zatímco u skleněné 499 g CO2. PET lahev je tedy 3x šetrnější k životnímu prostředí.

Důvodem jsou nižší energetické výdaje při výrobě i přepravě. Plast je velmi lehký, a proto se při přepravě vypouští méně uhlíkových emisí než v případě jiných obalových materiálů. Výhodou PET je také snadná recyklace. PET lahve s vysokými podíly recyklovaných materiálů proto z hlediska své ekologické stopy jen těžko hledají konkurenty. 

Podrobné výsledky LCA analýzy jsou k dispozici zde.

Prohlédněte si také

Triumf plechovek a plast z laboratoře

Triumf plechovek a plast z laboratoře

Když obaly začaly prodávat

Když obaly začaly prodávat