Klima tě potřebuje!

Natálie Pažická je environmentální aktivistka, green influencerka, zakladatelka iniciativy #everyindividualmatters a podcastu Fashion Session. Bojuje za ochranu naší planety a světu bez odpadu.

Vzpomeneš si, kdy jsi si se začala zajímat o klimatickou krizi?

Začalo to u mě problematikou oděvního průmyslu. V šestnácti jsem strávila dva měsíce v Číne jako modelka. Na vlastní oči jsem viděla, v jak hrozných podmínkách se vyrábí naše oblečení. Posléze jsem v Amsterdamu začala studovat fashion & branding na Amsterdam Fashion Institute, kde jsem se věnovala právě udržitelnosti. Po ukončení čtyřletého studia a návratu na Slovensko, jsem se stala iniciátorkou největší online petice v historii Slovenska - „Klíma ťa potrebuje“. Za necelý měsíc se nám podařilo posbírat přes 130 tisíc podpisů. Od té doby se aktivně věnuji klimatické krizi a dalším environmentálním projektům.

Čekala jsi, že bude o projekt takový zájem?

Za peticí nás stojí šest a všichni jsme do tohoto projektu šli se stejným nadšením. Vůbec jsme nemysleli na to, že se nám nepodaří vzbudit zájem veřejnosti. Spíš jsme přemýšleli o tom, jak to udělat. 

Následovali další počiny reagující na petici?

Klíma ťa potrebuje“ je už oficiální nezisková organizace, která aktivně oslovuje společnost. Organizujeme pochody a klimatické kavárny, dokonce už na více místech Slovenska. 

Máš pocit, že se o klimatické hrozbě ve společnosti více mluví? Jakou cestou šíříš ty sama tyto myšlenky?

Mám pocit, že se o tomto tématu mluví o něco víc, ale zároveň ho veřejnost ignoruje, protože není příjemné a vzbuzuje strach o budoucnost. Rozhodla jsem se, že o něm budu informovat na rovinu, protože bez toho, abychom věděli, jaká je skutečná situace, se nic nezmění.

Jak může každý z nás začít a jak převést udržitelnost do konkrétních činností?

Zamýšlet se nad svým chováním. Všechno, co děláme, má svůj environmentální a také sociální význam. Informujme se a informujme ostatní. Buďme aktivními občany, kteří chodí zodpovědně volit. Ptejme se značek, kdo vyrobil naše oblečení a v jakých podmínkách, a co aktivně dělají pro zlepšení sociálních a bezpečnostních podmínek svých zaměstnanců. Každý z nás může něco dělat.

Co pro tebe osobně znamená ochrana planety a jak se projevuje ve tvém osobním životě?

Je to velmi jednoduché – dělám vědomá rozhodnutí. Není to o dokonalosti. Je mýtus, že dokážeme žít 100% dokonalý “eko” život v rámci dnešního systému.

Založila jsi iniciativu #everyindividualmatters. Co tě k tomu vedlo?

V mé rodině je běžné pomáhat. Moje maminka také pracuje jako dobrovolnice pro neziskové organizace. Hned, jak mi na Instagramu začaly narůstat počty sledujících, věděla jsem, že bych toho chtěla využít pro dobrou věc. A podařilo se mi to. Smyslem našeho #everyindividualmatters je nastavit si trvalý příkaz na 1 euro měsíčně, kterým každý měsíc pomáháme lidem a zvířatům na různých místech. Měsíčně vybereme asi 10 tisíc euro.

Řekla jsi ANO výzvě omezit plasty. Jak tato změna vypadá ve tvém životě?

Není to pro mě jen o plastech. Plasty jsou skvělý materiál, když se používají s rozumem.  Problém je jednorázovost. Snažím se hlavně nekupovat nepotřebné věci a přemýšlím nad svou spotřebou. 

Mohla bys dát našim čtenářům pár tipů, jak jednoduše omezit plasty?

Jak jsem říkala, není to jen o plastech. Ty jsou často zodpovědnější alternativou oproti sklu nebo bavlně. Jde o vhodnou míru a jejich rozumné používání.

Před rokem Slovensko spustilo nový zálohovací systém PET lahví a plechovek, a připojilo se tak k evropským státům, které zálohují jednorázový plast. Vítáš takové iniciativy a myslíš si, že byl měl být zálohovací systém povinný všude na světě?

Těžko se něco aplikuje na celý svět, když nevíme, v jakém stavu je odpadová ekonomika v dané zemi. U nás jsem zálohování ocenila hlavně z hlediska veřejného pořádku, protože PET lahve patřily k nejčastějším odpadkům pohozeným v lese. 


Natálie Pažická je environmentální aktivistka, green influencerka, zakladatelka iniciativy #everyindividualmatters a podcastu Fashion Session. Bojuje za ochranu naší planety a světu bez odpadu.

Aktivity a projekty, kterým se Natálie věnuje, můžete sledovat na jejím Instagramu.

Prohlédněte si také

Češi zkouší zálohování pet lahví a plechovek

Češi zkouší zálohování pet lahví a plechovek

Zálohování z pohledu měst a obcí

Zálohování z pohledu měst a obcí