Češi zkouší zálohování pet lahví a plechovek

Od čtvrtka 22. února na dále neomezenou dobu si mohou Češi vyzkoušet zpětný odběr PET lahví a plechovek. Pilotní projekt spustilo šest vybraných prodejen Kaufland a Lidl, aby motivovalo své zákazníky k většímu třídění.

Jednorázové PET nebo hliníkové obaly začaly přijímat výkupní automaty v prodejnách Kaufland v Praze - Michli, Šternberku a v Olomouci-Neředíně. Lidl zapojil své provozovny ve Lhotecké ulici v Praze, ve Folmavské ulici v Plzni a v Trnkově ulici v Brně. Oba řetězce ale počítají s tím, že testování postupně rozšíří také do ostatních svých prodejen.

"Na lahve zatím není záloha," říká mluvčí Lidlu Tomáš Myler. „Za alespoň šest nesešlápnutých plastových lahví, které zákazníci vybraných poboček do automatu odevzdají, získají slevu 20 procent na sortimentní skupinu nápojům,“ dodává Myler s tím, že zlevněný sortiment se bude po týdnu obměňovat. 

O povinném zálohování PET lahví a plechovek se u nás mluví už několik let. Až loňský rok ale přiblížil Českou republiku zálohování blíž, když Ministerstvo životního prostředí ČR přislíbilo připravit potřebnou legislativu. „Zákon je potřeba připravit a přijmout co nejdříve, aby se stihly první cíle EU pro rok 2025 a také splnily nové povinnosti 90% míry sběru nápojových obalů v roce 2026 nebo povinného obsahu recyklátu 65 % v roce 2040 v souladu s návrhem nového Nařízení o obalech a obalovém odpadu,“ říká Kristýna Havligerová, mluvčí Iniciativy pro zálohování.

V letošním roce plánují spustit zálohový systém čtyři nové země: Skotsko, Rumunsko, Turecko a Řecko. Počet zálohujících zemí v Evropě se tak zvýší na sedmnáct. Pevné datum v dalších letech už podle Iniciativy pro zálohování mají i další země jako je Maďarsko, Polsko, Rakousko či doposud nezapojené části Velké Británie. 

Pozitivní dopady zálohování potvrzují všechny státy, které už zálohují. I České republice by funkční zálohový systém zásadním způsobem pomohl splnit cíle Evropské unie. 

Více informací o tom, jak by mohl fungovat systém zálohování v ČR si přečtěte zde
O tématu je i náš rozhovor (1. díl a 2. díl) s mluvčí Iniciativy pro zálohování Kristýnou Havligerovu.

Prohlédněte si také

Češi chtějí zálohování pet lahví a plechovek

Češi chtějí zálohování pet lahví a plechovek

Zálohy zatočí s odpadem v přírodě

Zálohy zatočí s odpadem v přírodě