Nebuďme egoisty, staňme se ecoisty

Hlavní cíle platformy Ecoista, s jejímž zakladatelem Filipem Brožem jsme si povídali nejen o jeho aktuálním projektu a důležitosti setkávání, jsou sdílení a spolupráce při realizaci nových nápadů na téma udržitelnosti, cirkulární ekonomiky a ekologické transformace.

Kdy vznikl nápad založit online magazín o udržitelnosti Ecoista a jak dlouhá byla cesta k jeho spuštění?

Nápad jsme dostali v první polovině minulého roku a cca po půl roce, tedy v listopadu 2021, jsme projekt spustili. Cílem bylo vytvořit platformu pro setkávání, sdílení a spolupráci při realizaci nových nápadů na téma udržitelnosti, cirkulární ekonomiky a ekologické transformace. Nechtěli jsme spustit další zpravodajský web v řadě, který by přejímal stokrát použité obsahy. Od začátku jsme chtěli stavět na vlastním, nadčasovém a inspirativním obsahu.

 

V čem vnímáte jeho význam pro ochranu životního prostředí a podporu udržitelnosti?

Snad až na pár výjimek se shodneme, že klimatická změna je realitou, že ochrana životního prostředí a biodiverzity, změna způsobu, jakým vyrábíme a spotřebováváme, jsou nevyhnutelné, chceme-li tento svět zachovat pro další generace. Na druhou stranu, moc ekologie či udržitelnost za každou cenu, to také může být na škodu. Je potřeba brát v úvahu i ekonomický úhel pohledu, máme zde – částečně oprávněné – obavy z Green Dealu, máme zde největší znečišťovatele, např. Čínu, kde se nic nemění, máme za sebou dva roky koronaviru, nyní válku na Ukrajině, dramaticky roste cena pohonných hmot, plynu… Co můžeme dělat? Sdílet nápady, hledat inspiraci v projektech, které již uspěly a mohou být aplikovány i jinde, diskutovat i nad nepříjemnými pravdami a dát prostor různým názorům, nejen těm, které s námi konvenují. A to je cílem Ecoisty. 


Změnilo psaní o tématu Váš pohled na udržitelnost a cirkulární ekonomiku a postoj k nim? 

Určitě ano. Jednak jsem neznal spoustu klíčových údajů: o tom, jak moc je životní prostředí ohroženo, jak moc velké je globální znečištění planety, jak málo času zbývá na nějaký zásadní obrat. Také jsem moc nevěřil, že na úrovni jednotlivců nebo firem s tím jde něco hmatatelného dělat. Ale ono se vlastně jedná o velmi měřitelnou oblast, kde můžeme kvantifikovat naše snažení, ať už se jedná o počet tun, o které snížíme emise skleníkových plynů, nebo počet kilogramů recyklovaného materiálu, který by jinak skončil například na skládce. A konečně, netušil jsem, kolik českých startupů se vesměs úspěšně snaží o změnu, o jiný přístup. Díky partnerství Ecoisty s Impact Hubem, který v ČR realizuje program ClimAccelerator, mám nyní možnost celou řadu těchto projektů poznat. Jejich příběhy také postupně zpracováváme. 

 

Jedním z velkých témat je u nás recyklace a všechny možné její formy. Jaký způsob opětovného použití věcí a materiálů je Vám nejbližší?

Recyklovat se dá mnohem více věcí, než bychom mohli čekat, baví mě například recyklace vody nebo oblečení. Ale jako základ stále vidím klasické domácí třídění odpadu, především pak obalů. 

 

Jaké trendy v oblasti udržitelnosti vnímáte?

I vzhledem k současné geopolitické situaci to budou nadále obnovitelné zdroje energie, elektromobilita, energetická účinnost budov. Jednoznačný je vzrůstající trend investic do ESG (Environmental, Social and Corporate Governance). ESG principy mohou zahrnovat vše, co je etické a ekologické – starost o přírodu, využití odpadů, čisté energie, genderovou rovnost, počet dnů dovolené, příspěvky na důchod, ale třeba i počet firemních aut s čistým pohonem.

 

Zaujala Vás v poslední době nějaká akce nebo kampaň na podporu cirkulární ekonomiky?

Aktivity, které na téma udržitelnosti a cirkularity vyvíjí IKEA. Ty mi přijdou sympatické.  

 

Máte v tomhle směru i jiná doporučení, např. jaké organizace sledovat atd.?

Obecně sledujeme aktivity Institutu cirkulární ekonomiky. Tématu opravdu rozumí, nezaobírají se pouze teorií, ale pomáhají s cirkulární ekonomikou soukromým firmám i obcím, a tak vědí, co v praxi funguje a co dává smysl.  


Doporučil byste našim čtenářům nějaký článek nebo rozhovor na Vašem webu, který by si určitě neměli nechat ujít?

Z těch starších, ke kterým se už asi nikdo neprokouše, a které měly velký úspěch, je to například rozhovor s politikem, lesníkem a zemědělcem v jedné osobě Tomášem Czerninem nebo recenze knihy přírodovědce a dokumentaristy Davida Attenborougha. Z novějších pak české Maso ze zkumavky nebo Opravárna

 

A jaké jsou Vaše plány s Ecoistou na další roky?

Pokračovat v inspirování jak široké veřejnosti, tak i odborné a byznys komunity nastolováním agendy z oblasti udržitelnosti a cirkulární ekonomiky. Propojovat ty, kterým záleží na osudu planety. A samozřejmě pokračovat a být nejlepším online místem pro diskuzi o ekotransformaci. 

 


Filip Brož spolupracuje posledních několik let se společností Veolia, která patří mezi partnery webu Ecoista.cz. Dříve pracoval v oblasti komunikace v automobilovém průmyslu, dlouhou dobu byl mluvčím Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Prohlédněte si také

Protože země je jen jedna

Protože země je jen jedna

Skromný původ a moc uzávěrů

Skromný původ a moc uzávěrů