Nejudržitelnější projekty roku 2022

Ve čtvrtek 13. října se v Národním muzeu v Praze uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů šestého ročníku Cen SDGs, které uděluje Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s magazínem Forbes. Stejně jako v předchozích pěti letech ocenila udržitelné projekty, jejich snahu o zdravější planetu i její obyvatele a naplňování Cílů udržitelného rozvoje od OSN (Sustainable Development Goals - SDGs). 

Šestý ročník byl pro nás výjimečný, chtěli jsme díky němu inspirovat každého, komu leží na srdci osud planety. A výjimečný byl i rekordním počtem přihlášených projektů, kterých se sešlo 326,“ říká Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která Ceny SDGs v Česku od roku 2017 vyhlašuje. Vítězství si odnesly projekty s unikátním dopadem v oblasti rozvojové pomoci, cirkulární ekonomiky, klimatické změny a dalších. Oceňovalo se v těchto kategoriích:

Diverzita

Hlavní cenu v kategorii diverzita, rovnost a inkluze získal Úřad vlády ČR s projektem Prevence domácího a sexuálního násilí. 

Vzdělání, zdraví a kvalitní život

V této kategorii odborná porota ocenila aplikaci Nepanikař, která je pro mladé lidi bezpečným prostředím, kde mohou vyhledat psychologickou pomoc a sdílet své problémy. 

Inovace, technologie a energie

V kategorii zvítězilo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT s technologií S.A.W.E.R., která dokáže vyrábět ze suchého pouštního vzduchu pitnou vodu.

Rozvojová spolupráce, mír a partnerství 

Na první příčce se umístila Modelárna LIAZ. Její bezpilotní helikoptéra nachází v Etiopii hlubinné vodní kapsy a zdroje pitné vody. 

Cirkulární ekonomika 

Kategorii dominoval projekt Knihobot. Ten pomáhá čtenářům vracet jejich přečtené i nechtěné knihy zpátky do oběhu. 

Změna klimatu

Tuto oblast ovládlo Mewery, které se snaží vyvinout efektivní metodu a vysoce škálovatelnou produkci kultivovaného masa, bez zabití jediného zvířete. „Mewery adresuje vážné výzvy, kterým lidstvo čelí v souvislosti se změnou klimatu, a sice dopad průmyslových velkochovů na životní prostředí, narůstající poptávka po mase kvůli zvyšující se životní úrovni a růstu populace, která je současným způsobem hospodaření klimaticky neudržitelná, a mnoho dalšího,” vysvětlil zakladatel Roman Lauš.

Laureáty kategorie Mladý lídr od Forbes Česko se stali Vasil Kostin a Tomáš Trejdl s projektem Wrest. Vyvinuli speciální podložku pod myš, která předchází syndromu karpálních tunelů u těch, kteří tráví většinu pracovního dne u počítače, a doplnili ji souborem efektivních cvičení.

Ceny SDGs jsou světově unikátním oceněním za naplňování globálních cílů OSN. Ztělesňují spolupráci a partnerství mezi nevládní organizací, státní správou a soukromým sektorem (tzv. Public Private Partnership). Ceny SDGs v Česku od roku 2017 uděluje Asociace společenské odpovědnosti. Letos ve spolupráci s Evropskou komisí, Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem životního prostředí a pod záštitou Českého předsednictví v Radě EU. 

Více informací o Cílech udržitelného rozvoje (SDGs) OSN najdete zde.

Prohlédněte si také

Dobrodružství pet lahve

Dobrodružství pet lahve

Zálohování z pohledu měst a obcí

Zálohování z pohledu měst a obcí