Vzkaz (v) lahvi: jdeme do finále

Od září do konce října 2022 se téměř deset tisíc dětí, žáků a studentů z bezmála čtyř set mateřských, základních a středních škol symbolicky proměnilo v Robinsonky a Robinsony, aby pracovali na Vzkazu (v) lahvi – zprávě o tom, jak s ohledem na životní prostředí máme správně zacházet s plastovými obaly, jak a proč je třídit a jak je to s jejich recyklací. 

Každý, kdo lahev najde a otevře, by měl díky vzkazu snadno pochopit, jak to s plasty je, že jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem, a proč je důležité je dobře třídit a recyklovat. V případě plastových odpadů, ale nejen jich, je umíme velmi dobře zpracovat a materiál znovu použít. Samozřejmě platí, že čím méně odpadu z obalů vytvoříme, tím lépe.

Aby se dětem se zadáním lépe pracovalo, vytvořili pro ně zadavatelé úkolu – školní vzdělávací projekt Recyklohraní a iniciativa Replastuj – tematické instruktážní video a pedagogům doporučili zajímavé informace i méně známá fakta o plastech, speciálně pak o PET lahvích na stránkách www.replastuj.cz. 

Do plnění úkolu se zapojilo 392 škol, od kterých přišlo 473 dokumentací ke splněnému zadání, z toho 228 plnilo zadání pro MŠ, dalších 147 pro 1. stupeň ZŠ, 88 pro 2. stupeň ZŠ a 20 škol plnilo zadání pro SŠ.

Z nich vybrala porota v každé věkové kategorii tři nejzdařilejší práce a jejich autory ocení 10. ledna 2023 v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Více informací o projektu Vzkaz (v) lahvi najdete zde.

Prohlédněte si také

Vzkaz (v) lahvi

Vzkaz (v) lahvi

Leporelo a komiks se vzkazem pro čistší planetu

Leporelo a komiks se vzkazem pro čistší planetu