Designem za nové využití plastů

Právě probíhá čtvrté kolo soutěže Ro Plastic Prize 2022, kterou v roce 2019 společně založily světově uznávaná galeristka a kurátorka Rossana Orlandi a její dcera Nicoletta Orlandi Brugnoni

Obě věří, že odpad může být zdrojem velké inspirace a vyzývají designérskou komunitu, aby změnila svůj pohled na výrobu produktů s ohledem na udržitelnost a recyklaci. V loňském roce uspěl v této soutěži i český designér Jan Čapek, který oslnil svým návrhem PET cihly – stohovatelné PET lahve z recyklovaného plastu. Ta byla také vybrána mezi nejlepší projekty uplynulých ročníků soutěže na výstavu do katarského Doha.

 

„Opětovné využití, recyklace a znovuobjevování jsou výzvy, které chce tato cena přinést světové komunitě designérů. Při transformaci se plast může stát zdrojem s obrovskými možnostmi a potenciálem,“ uvádí se v tiskové zprávě k soutěži. Cena byla vyhlášena v reakci na rostoucí obavy ze znečištění planety plastem a měla by se stát součástí jeho řešení.

 

Soutěž je určena designérům všech věkových skupin a je rozdělena do čtyř kategorií: design, bytový textil, obalová řešení a projekty vědomé inovace.

 

V kategoriích design a bytový textil mají tvůrci za úkol vyvinout prototypy výrobků nebo textilií z recyklovaného plastu, které lze rovněž recyklovat. Kategorie obalové řešení a projekty vědomé inovace vyžadují písemné prezentace podpořené vizuálními materiály.

 

Přihlášené práce hodnotí porota složená z mezinárodních odborníků podle jejich funkčnosti, formy, inovace a dopadu na životní prostředí. Vítězové získávají odměnu 10 000 eur.

 

Více informací a oceněné práce z předchozích ročníků najdete zde

Prohlédněte si také

Skromný původ a moc uzávěrů

Skromný původ a moc uzávěrů

Recyklace horem dolem

Recyklace horem dolem