Komiksem za záchranu planety

Komiks byl nejoblíbenějším formátem Vzkazu (v) lahvi, který žáci a studenti základních a středních škol zpracovávali ve stejnojmenné soutěži Replastuj & Recyklohraní. Rádi bychom se s vámi podělili o ty nejpovedenější.

„Třiďte odpad, má to smysl“ (ZŠ Velký Ořechov)

Co to jsou plasty, k čemu je vůbec potřebujeme, jak je správně třídit a jak probíhá recyklace plastů a výroba PET lahví? Na tyto otázky odpovídají komiksy žáků ZŠ Velký Ořechov, které porota ocenila prvním místem v kategorii 2.stupeň základních škol. 

Přestože plastové obaly představují jen malou část obalového odpadu (uvádí se, že jde asi o 19 %), je potřeba plasty důsledně třídit a recyklovat. Právě do třídícího a recyklačního střediska zavede čtenáře další z komiksů z Velkého Ořechova.

Smutný sen (SŠ Teplice)

Littering, tedy vyhazování plastů do přírody a mimo kontejnery, bývá vnímán jako největší problém při používání plastových obalů. Mezi typický litteringový odpad patří žvýkačky, obaly od sladkostí, cigaretové nedopalky, roušky. Výjimkou ale nejsou ani prázdné plastové lahve, o jejichž vyhazování a jeho důsledcích nakreslily komiksy studenti ze Střední školy Teplice. Vynesly je na třetí místo v kategorii střední školy v soutěži Vzkaz (v) lahvi.

O historii plastů (SŠ Bruntál)

O předchůdcích plastů, prvních potravinových obalech a o pokroku ve výrobě a používání plastů jsme toho na našem webu napsali už spoustu. Základní časovou osu si můžete prohlédnout zde, více podrobněji se o historii tohoto nezastupitelného materiálu dočtete ve článcích Od prasečího měchýře k novým obalům a Triumf plechovek a plast z laboratoře. Do historie, současnosti i budoucnosti se ve svém komiksu podívali i studenti Střední školy Bruntál, kteří za něj získali 2. místo v kategorii střední školy v soutěži Vzkaz (v) lahvi.

Více informaci o soutěži a oceněných pracích se dozvíte zde.

Prohlédněte si také

Vzkaz (v) lahvi

Vzkaz (v) lahvi

Vzkaz (v) lahvi: jdeme do finále

Vzkaz (v) lahvi: jdeme do finále